Челен сблъсък в ДПС: Доган срещу Местан

Челен сблъсък в ДПС: Доган срещу Местан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС изпадна в криза, след като официалният сайт и пресцентърът на партията разпространи изявлението на почетния й председател Ахмед Доган по време на новогодишния прием в Бояна.

В речта си пред ръководните кадри на ДПС Доган открито разкритикува поведението на Лютви Местан след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС.

„За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък...“

През последния работен ден, 23 декември, от централата на ДПС и от самия Лютви Местан нямаше никакви коментари за казаното от Доган и за спекулациите за евентуалното оттегляне на Местан от лидерския пост.

В същото време в медиите започнаха да се спрягат имената на евентуалните заместници на Лютви Местан. Местан застана начело на ДПС през януари 2013 г. Той беше посочен за този пост лично от Доган. По време на форума, състоял се на 19 януари, докато последният говореше на трибуната, изненадващо изскочи Октай Енимехмедов, който се опита да извърши покушение срещу него.

Вестник „Сега“ твърди, че извънредното заседания на Централния съвет на ДПС ще се проведе утре в Бояна при Ахмед Доган. Не е изключено там да бъде поискана оставката на Местан, който навършва на 24 декември 55 години.


#ДПС #Ахмед Доган #Лютви Местан #НАТО #ВВС #партия #оттегляне #Октай Енимехмедов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"