Китайска сонда откри нов вид скала на Луната

Китайска сонда откри нов вид скала на Луната
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Китайски учени са идентифицирали нов вид камък на Луната, пише The Guardian. Роботизираният китайски спускаем модул, изстрелян през 2013 година, е изследвал древен поток от вулканична лава и е открил скала с минерален състав, който е напълно различен от събраните досега от проби от американски астронавти между 1969 и 1972 година или от последния съветски спускаем модул през 1976 година. 

След края на програмата Apollo американските учени изследват Луната най-вече чрез орбитални апарати, припомня агенция ''Фокус''. Китай приземи на повърхността на спътника, върху относително млад поток от лава, роувъра “Юту” или “Нефритен заек”.

Роботът се е натъкнал на лунна изненада - базалт с “уникални характеристики на състава си.” Очаква се, проучването да допълни измерванията на сателитните инструменти и да хвърли нова светлина върху произхода на най-близкия съсед на Земята. 

Китайската сонда изследва лава, която е текла по лунната повърхност преди вероятно 3 милиона години. Базалтовите проби, събрани от астронавти или от съветската сонда “Луна” се отличават или с високо, или с ниско съдържание на титан. Новооткритата скала обаче се характеризира със средни стойности на титана и е богата на железен окис.

“Това разнообразие показва, че горната мантия на Луната е с много по-малко еднороден състав в сравнение със Земята. Сравнявайки химичния състав с възрастта, ние можем да разберем как лунният вулканизъм се е променял с времето,” казва Брадли Джолиф от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който е единственият американски партньор на китайския екип.

“Различните нива на титан на лунната повърхност предполагат, че вътрешността на Луната не е хомогенна,” добавя проф. Джолиф. “Все още се опитваме да разберем как се е случило това.”

#Китай #модул #Луна #скала #лава #Сейнт Луис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"