Дирекция по храните махна хладилника за бедни в Русе

Дирекция по храните махна хладилника за бедни в Русе
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Областната дирекция по безопасност на храните премахна хладилника за бедни, който бе поставен вчера сутринта в центъра на Русе.

Инициативата под мотото "Ако си дал…" се провали в навечерието на Коледа, тъй като се оказа, че не са спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти, предаде БГНЕС.

Само за ден в дирекцията са получени множество сигнали от граждани, които са притеснени от начина на функциониране на витрината. Оказва се, че хладилникът не е включен в електрическата мрежа и на практика не работи. Въпреки че е зима, в Русе температурите през последните няколко дни са около 10 градуса, а голяма част от деня хладилната витрина я пече слънце.

„Храните се поставят от различни хора, не се знае при какви условия са приготвени, не се знае откъде са закупени, не се знае какъв им е срокът на годност, не се знае колко време ще престоят там“, обясни директорът на ОБДХ в Русе д-р Андриан Райков.

Хладилникът е неохраняем и на практика всеки има достъп до него, така че няма контрол. Според д-р Райков безопасността трябва да бъде на първо място и при благотворителните инициативи.“За да се предлага една храна на определен кръг от хора, без значение дали са деца, дали са бездомни хора, които се нуждаят, тая храна трябва да е правилно етикетирана , с маркировката й за срок на годност“, каза още той.

Храните, които са се намирали в хладилника по време на премахването му от центъра, ще бъдат унищожени, тъй като се водят с неизвестен произход. Официално нито общината, нито дирекцията имат информация кой е поставил хладилника в центъра на града. След установяването му той ще бъде санкциониран.


#Русе #бедни #хладилник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници