Учени изпробват техника за импланиране на спомени в чужд мозък

Учени изпробват техника за импланиране на спомени в чужд мозък
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Има много начини да споделите спомените си в измислени филми и телевизионни предавания. Но тези фантастични идеи скоро може да се превърнат в реалност чрез използването на електроди, имплантирани в мозъка.

Невролозите вече са започнали изпитания по импланти, които могат да намалят загубата на паметта, а в бъдеще ще бъдат създадени такива, които ще възпроизвеждат спомените ни в главите на други хора.

Изследователски екипи от Университета на Южна Калифорния и университета на Пенсилвания тестват технологията върху пациенти, болни от епилепсия.

Изследванията са фокусирани върху центъра на хипокампуса - онази част от мозъка, свързана с образуването на памет.

Там се събира сетивна информация, която след това се превръща в краткосрочни спомени, между 15 и 30 секунди. Хората със загуба на паметта обикновено имат увреден хипокампус. Екипът, ръководен от експерта по мозъчни импланти Тед Бъргър се интересува от две конкретни области, наречени CA3 и CA1.

По-специално, екипът смята, че електрическият сигнал, пътуващ от CA3 до CA1, е от ключово значение за формирането на паметта. Те се опитали да пресъздадат подобен сигнал, за да възстановят функцията на хипокампуса.

За да направят това, учените анализирали мозъка на 12 пациенти с епилепсия, които трябвало да запаметяват снимки, докато учените наблюдават взаимодействието между CA3 и CA1.

Идеята на учените е, че мозъчните импланти могат да осигурят електрическа стимулация, наподобяваща ключовия сигнал на CA3 и така да подобрят паметта на пациенти с увреждане на хипокампуса. Според учените това е първата крачка към създаването на импланти, с които спомените могат да се пренасят от мозъка на един човек в този на друг.

#спомени #епилепсия #памет #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"