Кредитите пак могат да доведат до финансова криза на Острова

Кредитите пак могат да доведат до финансова криза на Острова
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британските семейства тази година ще похарчат 40 милиарда паунда повече, отколкото са заработили. Това увеличава страховете на някои анализатори от икономически колапс на Великобритания, заради дългова криза, информира „Индипендънт”.

Преди 5 години британските домакинства затегнаха коланите си в условията на евентуален финансов крах и увеличиха спестяванията си.

Сегашните данни сочат ново голямо задлъжняване, като повишеното доверие в икономиката е довело до щедро харчене в национален мащаб.

„Отново сме на мелницата, в която растежът се поддържа от персонално задлъжняване”, присъединява се към критиките бившият министър Сър Винс Кейбъл.

Статистиките на ББО показват, че до 2012-13г. домакинствата са поддържали позитивен бюджетен баланс, но от две години насам тенденцията е за обратното, което ще доведе до 40 милиарда кредитирани разходи през 2015-16г.

„Разбира се, че семействата ще разчитат на кредити за да инвестират в бъдещето. Джордж Озбърн трябва да измести икономическия баланс далеч от прекаленото уповаване на задлъжняването”, допълва Малорта.

Данни на централната „Банк ъф Инглънд” показват, че средният ипотечен дълг във Великобритания са нараснали до от 83 000 на 85 000 паунда през 2015 г. Неосигуреният дълг като сметки за кредитни карти, персонални и студентски заеми, сметки за комунални услуги възлиза средно на 8000 паунда на домакинство.

Главният икономист на банката Анди Халдейн алармира за рязкото повишаване на кредитните нива.

Финансовото министерство създаде Комитетът за финансовите политики към „Банк ъф Инглънд” именно за да може да се идентифицират заплахи от прекалено повишаване на частните дългове и да се избегне ситуацията от 2008, припомня „Индипендънт”.

#Великобритания #дългове #Джордж Озбърн #Банк ъф Ингланд #кредити #задлъжнялост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"