Французите гласуват за президент, Оланд фаворит

Французите гласуват за президент, Оланд фаворит
Никола Саркози, Франсоа Оланд и Марин Льо Пен са тримата фаворити в президентската надпревара във Франция. Снимка: top99news.com
A A+ A++ A

На 22 април започна първият тур на президентските избори във Франция, като с най-добри изгледи за крайната победа на втория тур на 6 май е кандидатът на социалистите Франсоа Оланд.

В цялата страна избирателните секции вече са отворени. Те ще приключат работа в 18 ч. по Гринуич (20 ч. бълг.време), след което се очакват и първите прогнозни резултати, предаде БГНЕС, позовавайки се на световни медии.

Данните от анкетите на медиите и на социологически агенции показват, че на втория тур победител с 54-55% от гласовете ще е Франсоа Оланд. Той ще е и първият президент социалист на Франция след Франсоа Митеран (1981-1995).

Анкетите дават почти изравнени позиции между Оланд и сегашния държавен глава Никола Саркози за първия тур (28-27%) , но за втория сочат убедителна победа за Оланд с 54 срещу 46%.

Трета е Марин Льо Пен, водачка на крайнодесния Национален фронт и дъщеря на неговия основател Жан-Мари Льо Пен (между 13 и 16%).

Анализаторите предупреждават срещу вероятността значителен процент избиратели да се въздържат от гласуване.

Според някои социологически институти този процент може да стигне 25, което красноречиво говори, че голяма част от французите са загубили доверие в политическата класа и я смятат неспособна да се справи с кризата.

#Франция #Франсоа Оланд #президентски избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"