Нигяр Джафер: Здравната касата завършва годината с дефицит, управляващите мълчат

Нигяр Джафер: Здравната касата завършва годината с дефицит, управляващите мълчат
A A+ A++ A

"Тази година управляващите се опитват да спестят на обществото истината за дефицита в Здравната каса. На практика Касата приключва годината с дефицит и прехвърля отново плащания към бюджета за догодина", каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, бивш председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

"НЗОК отказва да заплати надлимитна дейност от 55 млн. лв. Наред с това се прехвърлят 18,5 милиона лева плащания в следващия бюджет на Касата, каза д-р Джафер и коментира, че това се нарича дефицит. Още 136 милиона лева се дължат и на фондове, които са лекували български граждани в чужбина. Това са 210 милиона лева дефицит", посочи експертът. 

Освен да се подвеждат с непоследователни действия гражданите има и опит да се манипулират фактите и да се спести истината, каза тя по повод на информацията от НЗОК, че приключва годината без дефицит.
Според д-р Джафер 2015 г. е била годината на липсващата реформа, на краха на подновената илюзия за реформа в здравеопазването.

"Причината е невъзможността да се предложи такава цялостна смислена реформа за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, така че системата да предлага по-добра здравна услуга на здравноосигурените си граждани", казва експертът. Тя посочи, че промените в системата са били съпроводени от "изключителна променливост и повратливост".

#Нигяр Джафер #НЗОК #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »