Игнатов: Повече въпроси за разсъждение на матурите през май

Игнатов: Повече въпроси за разсъждение на матурите през май
Министърът на образованието Сергей Игнатов засади дърво в „училищната гора” над Драгалевския манастир, като така се включи в инициативата „Подари дръвче, засади гора” по повод Международния ден на Земята. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Матурите за 12 клас тази година няма да са по-трудни, но ще има поне два въпроса, по които ще се наложи учениците да разсъждават, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Матурите за 12-ти клас няма да са по-трудни, но ще има поне два въпроса, по които ще се наложи учениците повече да разсъждават и да вземат решение. Това не е по-трудно, защото българските млади хора са достатъчно интелигентни”, уточни министърът.

За първи път през май 2012 г. националното външно оценяване (или изпитите след седми клас в гимназиите) и държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще са в един ден, но ще започнат в различен час.

На 21 май ще е матурата по български език и литература за 12-ти клас и външното оценяване по български език и литература в 7-ми клас. На 23 май ще е втората матура по избор и външното оценяване по математика в 7-ми клас.

Държавните зрелостни изпити на 21 и на 23 май ще започват в 8.00 ч., а от 10.00 ч. на същите дати ще е националното външно оценяване по български език и литература и по математика след седми клас, каза пред журналисти Сергей Игнатов, предаде Дарик радио.

Попитан дали се притеснява за организацията на двата изпита в един ден, министър Игнатов отговори, че всичко за тях е организирано.

„Няма никакви проблеми и имам очаквания за по-добри резултати”, коментира образователният министър.

На 21 май сутринта в 5.30 ч. в просветното министерство ще се генерира тестът за матурата по български език и литература, съобщи още той, като повтори, че засега няма проблеми с организацията на  матурите.

„Нашите експерти са направили изчисления и ще имаме достатъчно квестори, въпреки че матурите и изпитите след седми клас ще са в едни и същи дни”, заяви образователният министър.

По-рано в събота Сергей Игнатов засади дърво в „училищната гора”, която се намира над Драгалевския манастир „Св. Богородица Витошка”.

Така той се включи в инициативата „Подари дръвче, засади гора” по повод на Международния ден на Земята.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »