Станишев: План „Маршал“ ще даде образование и работни места за младите в ЕС

Станишев: План „Маршал“ ще даде образование и работни места за младите в ЕС
A A+ A++ A

План "Маршал" за младежта на Европа, който да гарантира образование и работни места за младите в Европейския съюз, да подпомогне отглеждането на децата и подкрепи развитието на културата на Стария континент, предложи на лидерите от ПЕС президентът на партията Сергей Станишев.

Идеята е планът да гарантира бъдещето на Европейския проект, като създаде максимално добри условия за младите и децата, за да могат те в бъдеще да се развият в стабилна и просперираща Европа.

Мнозинството от премиерите и лидерите на партии от ПЕС са подкрепили с изказванията си идеята на Станишев, информират от пресцентъра на ПЕС.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци припомнил позицията си, че „за всяко евро за магистрала, трябва да има по едно евро за образование; за всяко евро за въоръжаване е нужно поне по едно евро за култура.“

Станишев е говорил пред премиерите на Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Словакия и Малта, пред двама заместник-председатели на ЕК, еврокомисари, пред председателя на ЕП Мартин Шулц и председателя на групата на социалистите и демократите Джани Питела.

Всички те, както и лидери на левите партии на 7 европейски държави са били посрещнати от Станишев на традиционната координационна среща на лидерите в ПЕС преди Европейския съвет вчера.

„Левите лидери днес са категорични – популисти и крайно десни се опитват да се възползват от бежанската криза, от високата безработица, и от терористичните атаки, за да проповядват ксенофобия и да всяват страх у хората. Това е заплаха за европейския проект. Резултатите от изборите във Франция показват опасността, която те представляват, но има все повече крайно десни партии из целия континент: в Австрия, Финландия, Гърция, Германия и др. Социалдемократите ще продължат да защитават демокрацията и ще се противопоставят на възхода на национализма.

Днес, ние социалистите, имаме историческата отговорност да предложим социални алтернативи и политики за работни места, социално включване и единство. Нужен е европейски План „Маршал“ за младите хора на Европа, основан на четири ключови приоритета: работа, образование, култура и грижа за децата“, обяви президентът на ПЕС.




#Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници