България може да получава газ от Азербайджан

България може да получава газ от Азербайджан
A A+ A++ A

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу се срещна с премиера на България. След разговорите стана ясно, че двете страни обмислят изграждането на газова връзка, която ще даде възможност на България да получава газ от Азербайджан.

"Планираме изпълнението на транспортни проекти, сред които е пускането на бърз влак София-Истанбул. България и Турция ще бъдат свързани и с газова връзка (интерконектор Турция-България) за доставка на природен газ от Азербайджан", каза Давутоглу.

На свой ред, българския премиер подчерта, че изграждането на газова връзка между България, Турция и Гърция ще положи основите на бъдещ газов център на Балканите и ще допринесе за диверсификацията на източниците за снабдяване с енергия.

Българите искат да бъдат посредник в търговията на енергийни суровини от Азербайджан и други потенциални източници. Интересното е, че същият политик през 2012 година говореше за тази връзка като „много далече от реалността“. Тогава той обяви, че България ще се насочи предимно към руския проект „Южен поток“. Изоставяне от Русия на този проект принуди София да търси алтернативи на суровините, предоставени от Газпром.

#България #Турция #София #Истанбул #Давутоглу #Борисов #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници