Инциденти с окупаторите от Париж до Бъркли

Инциденти с окупаторите от Париж до Бъркли
Демонстранти от движението „Окупирай“ се завърнаха в парка „Зукоти“. Снимка: NY1
A A+ A++ A

Протестите на световното движение „Окупирай“, насочени срещу „алчността“ и „несправедливостта“ на финансовите системи, отново бяха съпроводени с редица инциденти.

Стотици демонстранти от движението „Окупирай Уолстрийт“ късно вечерта във вторник се завърнаха в парка „Зукоти“ във финансовия район в Ню Йорк.

Около 750 демонстранти са преодолели полицейския контрол по пътя към парк „Зукоти“.

Там движението „Окупирай“ сформира протестен лагер през септември, обявявайки се против силата на банките.

Предната нощ нюйоркската полиция принудително ги изведе от парка, припомня местният ТВ канал NY1.

По-рано нюйоркски съд реши, че на демонстрантите е забранено да сформират лагер в парка. Впоследствие обаче на протестиращите беше позволено да се върнат в парка, но без да внасят вътре чували и палатки.

Междувременно, също във вторник, полицията застреля въоръжен мъж в Университета Бъркли в Калифорния по време на протести срещу финансовия сектор.

Въоръженият мъж е бил забелязан да влиза в асансьор в икономическия университет, където е избухнала стрелбата, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Полицията е била уведомена и на мястото са пристигнали полицейски служители. Мъжът е бил проследен до компютърна зала, в която е искал да влезе. Когато полицаите са накарали заподозрения да вдигне ръце, той е извадил оръжието си, при което е бил убит.

Все още не се знае дали този инцидент е свързан с протестите срещу финансовата система, които са се провеждали по това време в Бъркли.

В Париж френската полиция разпусна съществуващ от две седмици лагер на протестиращи от движението на „Възмутените“ в парижки бизнес район, предава АФП, цитирана от агенция „Фокус“.

Полицията е пристигнала и е конфискувала постери и други предмети, използвани от организацията, която наброява около 100 души.

Официални представители съобщиха, че няма инциденти. От движението нарекоха реакцията „възмутителна“.

#Париж #Бъркли #Зукоти #Ню Йорк #полиция #Окупирай Уолстрийт #Окупирай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"