ВСС на изпит днес с повторно гласуване за съдия Нели Куцкова

ВСС на изпит днес с повторно гласуване за съдия Нели Куцкова
A A+ A++ A

Кадровиците на съда днес ще повторят гласуването на кандидатурата на съдия Нели Куцкова за председател на Върховния административен съд, определено при първия опит от много от тях като компрометирано.

При първото тайно гласуване събраните гласове се оказаха недостатъчни, въпреки че предхождащите изказвания бяха преобладаващо положителни. Този резултат насочи коментарите към едно от ключовите искания от първоначалния проект за конституционна реформа - гласуването във ВСС да бъде явно.

"Това, което се случи преди няколко минути, надмина и най-лошите ми представи за това какво може да се произведе", коментира тогава представляващата съвета Соня Найденова.

Мнението на председателя на ВКС Лозан Панов бе:"Не знам дали обидихме колегите от САС, но със сигурност обидихме себе си", а Калин Калпакчиев, известен с критиката си към работата на ВСС, бе категоричен: "Ние сами подписваме съвсем своята несъстоятелност като колективен орган."

Съдия Куцкова не беше избрана, въпреки, че изказалите се общо 12 съдебни кадровици открито заявиха подкрепа за кандидатурата й. След гласуването подкрепата със "за" бе сведена до девет гласа.

Куцкова обжалва неизбирането си пред Върховния административен съд и трима съдии върнаха процедурата в начална точка заради нарушение на закона, който казва, че и положителният, и отрицателният вот трябва да бъдат мотивирани.

Към очакванията от днешното гласуване в последните дни се добави и намесата на премиера Бойко Борисов, който в хода на протестите направи изказвания по адрес на съдия Нели Куцкова заради битността й на заместник-министър на правосъдието преди 20 години и кандидатирането й за вицепрезидент преди 14 години.

#Нели Куцкова #ВСС #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници