Радан Кънев: Предоговаряне с ГЕРБ е все едно "Ела, Цецо, излъжи ме пак"

Радан Кънев: Предоговаряне с ГЕРБ е все едно "Ела, Цецо, излъжи ме пак"
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов да подаде оставката на кабинета и да се върви към ново правителство в рамките на същия мандат - това е предложил председателят на ДСБ Радан Кънев за обща позиция на Реформаторския блок, но другите лидери - Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, Корман Исмаилов и Борислав Великов, са били против.

Изходът от заседанието на "Раковски" 134 е, че ДСБ остава опозиция на кабинета, а останалите 5 партии в блока (ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД) продължават да го поддържат.

Това шизофренично според коментари в медиите положение ще остане до март догодина -  и опозиционерите на Кънев, и управляващите реформатори ще продължат да съжителстват в една парламентарна група, оглавявана от двама съпредседатели Кънев (в опозиция) и Найден Зеленогорски (с мнозинството).

Така ще е до националната конференция на ДСБ през март, защото само този форум може да гласува излизане на партията от форма̀та.

Пред "Дневник" на въпрос как парламентарната група ще взима решения, след като ДСБ реши да излезе в опозиция, а останалите партии остават във властта, Радан Кънев отговаря:

"За мен залогът в сегашната ситуация е много по-голям от вътрешната ситуация в Реформаторския блок. Въпросът дали България ще има дясна опозиция е първостепенен, а въпросът какво ще се случи вътре в Блока е може би третостепенен. Значително по-важно е какво ще се случи в ГЕРБ. Така че аз бих предпочел да говоря за нуждата от десни реформаторски политики у нас, а не за нуждата от консолидация в рамките на Блока".

За завъртялата се от неделя насам версия, че ще се кандидатира за президент Кънев казва: "След като Борисов ми откри кампанията онзи ден, длъжен съм да го обмисля", а по повод на днешната идея, лансирана от колегите на ДСБ в Реформаторския блок - за предоговаряне на коалицията с ГЕРБ, казва:

"Пожелавам им успех в това усилие. За мен в случая предоговаряне без ново правителство и без ново коалиционно споразумение за нов кабинет е измиване на ръцете. Това е призив към партньорите в парламента: "Ела, Цецо, излъжи ме пак", за да се направя, че ти вярвам и да си измия ръцете пред избирателите".

#Радан Кънев #Реформаторския блок #Меглена Кунева #Божидар Лукарски #Николай Ненчев #Корман Исмаилов #Борислав Великов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници