Повдигат обвинения на 22 митничари

Повдигат обвинения на 22 митничари
A A+ A++ A

На 22-ма от задържаните на "Капитан Андреево" митнически служители ще бъдат повдигнати обвинения, съобщи Даниела Попова, ръководител на Апелативната спецпрокуратура. За 14 ще се поиска най-тежката мярка „задържане под стража”, а 8 са с парична гаранция.

Вчера бяха задържани 33 души с полицейска мярка до 24 часа. Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

Сред задържаните има служител с над 30-годишен стаж на бариерата. За 6 души прокуратурата установила, че са уволнявани дори и по два пъти, след което са възстановявани от съда, посочи Попова.

При направените претърсванията и изземанията вчера са открити 150 000 лева в турски лири, евра, долари, швейцарски франкове в различни копюри и с различен номинал. Парите са били открити в дамски чанти, под дюшеци в тиксо, каси, жабки на автомобили и др. „Намерихме и пари в лицата, които бяха документирани от нас в момента на предаване”, каза Андрей Андреев, ръководител на спецпрокуратурата и един от наблюдаващите прокурори.

Схемата според прокуратурата била да се пропускат щатни проверки за редовност на документи, съдържание на товар, багаж, евентуално за акцизни или забранени стоки, предвидени по системата анализ на риск. За да преминат по-бързо различни по националност лица - българи, но предимно и чужденци, най-вече турци, молдовци, румънци, украинци – шофьори на коли и товарни, са били склонявани към подкуп.

Накрая на смяната определен предварително служител разпределял събраните пари по купчинки и ги увивал във фишеци, раздавани на останалите служители. Най-сериозният дял е бил за съответния началник на смяна.

Доказателства са събирани с видеонаблюдение, СРС-та, има показания на митнически служите, работили в същия пункт. Разследването е от края на август, а събраните доказателства сочат, че групата е действала от март.

#"Капитан Андреево" #Даниела Попова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"