Марш за правосъдие преди гласуването на конституционните промени в парламента

Марш за правосъдие преди гласуването на конституционните промени в парламента
A A+ A++ A

Нов марш за "Съдебна реформа сега!" организират граждански организации във вторник вечер - в навечерието на последното и поименно гласуване на промените в конституцията.

Тези промени определят не само работата и ефективността на съдебната власт. Те ще определят нашето бъдеще и това на децата ни за години напред, сочат инициаторите.

Според тях подготвените промени подменят по смисъл търсената реформа и са недостатъчни като обхват.

"Ние знаем това и настояваме за независим съд, ефективна и отчетна прокуратура, заместник главен прокурор за борба с корупцията, прозрачен в дейността си Висш съдебен съвет. В подкрепа на нашите ясни идеи се подписаха хиляди български граждани. Те могат да бъдат осъществени само с отварянето на нова конституционна процедура.
Ето защо в навечерието на този важен ден, ние искаме да покажем волята си за истинска и смислена промяна!
Ще се съберем пред Съдебната палата, символно, за да подкрепим независимостта на Съда, а после ще продължим към Народното събрание. Там днес държат ключа от тежката врата пред дълбоката реформа!", пише в обръщение, разпространявано в социалните мрежи.

Присъединят се и природозащитниците, които според призива им от години се борят с корупцията и “отсеченото правосъдие”.

Участниците в "За да остане Природа в България" ще тръгнат от паметника на Патриарх Евтимий и ще се съберат с останалите протестиращи пред Народното събрание в 19,30 ч.

Задкулисието да напусне Правосъдието и управлението на Съдебната власт, а конституционните норми да защитават обществения, а не олигархичния интерес, гласи поканата.

Съдии от различни съдилища, адвокати и граждани се събраха тази вечер след затварянето на Съдебната палата пред главния вход. Чуха се отново ръкопляскания и скандирания „реформа”.

Върху дрехите на магистратите се вижда знакът на везната, олицетворяваща справедливостта.

От Съюза на съдиите се канят да излязат и утре пред Съдебната палата в 19ч.

"Разделението на "белите овце" и "черните" е все по-явно. Множество авторитети излизат и заявяват своята позиция. Трябва да си вземем държавата от олигархията, а съдебната реформа и независимия съд са първата крачка", приканват от организацията и припомнят думите на бившия румънски правосъден министър Моника Маковей: "Да се изчисти която и да е правосъдна система е най-трудната, но и най-важната задача. Когато това стане, тя автоматично започва да чисти всички останали сфери."

В отворено писмо най-големият полицейски синдикат в България - Синдикалната федерация на служителите в МВР, подкрепя протеста на съдиите за необходимостта от действителна съдебна реформа.

"Напълно споделяме Вашите справедливи очаквания за реформа, която да донесе широко подкрепени и дългоочаквани промени по отношение спиране на скандални назначения, извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, ограничаване прояви на поведение на магистрати, повдигащо етични въпроси, отговорност и отчетност пред обществото, даване на реален шанс на почтените и действително независими съдии и най-вече  за независими от политически вмешателства съд и прокуратура", се казва в писмото на полицейския синдикат.

 

#съдебна реформа #протест #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници