Давутоглу ще обсъди в София предприсъединителната процедура на Турция за ЕС

Давутоглу ще обсъди в София предприсъединителната процедура на Турция за ЕС
A A+ A++ A

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу пристига утре в София за работна среща с българския си колега Бойко Борисов.
Според съобщението на турската правителствена пресслужба по време на срещата ще бъдат обсъдени двустранните отношения, проблемите с миграцията, предприсъединителната процедура на Турция за членство в ЕС, както и регионални, и международни процеси.

Ахмет Давутоглу ще бъде приет и президента Росен Плевнелиев. Предвидени са и разговори с лидери и политически представители на турската общност у нас.

Информационната агенция „Джихан“ посочва, че на 17 декември гостът ще отпътува за Белгия, но не уточнява дали той ще излети от София за Брюксел.

Днес в белгийската столица се отваря 17-та преговорната глава „Икономика и монетарни политики“. Турската делегация е оглавявана от министъра с ресор за отношенията с ЕС и главен преговарящ Волкан Бозкър, в състава й са външният министър Мевлют Чавушоглу и вицепремиерът Мехмед Шимшек. Преговорната глава „Икономика и монетарни политики“ регулира въпросите с необвързаността на централните банки на страните-членки на ЕС, налагането на забрана на финансирането на държавния сектор от централните банки и възпрепятстване на приоритетното възползване на държавния сектор от услугите на централните банки.

По време на 11-ата поред междуправителствена конференция ще бъде направена преценка на състоянието на Турция в рамките на присъединителния процес и на отношенията между Анкара и ЕС в рамките на резултатите от срещата на високо равнище от 29 ноември т.г. в Брюксел.

#Ахмет Давутоглу #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници