Атанас Атанасов хвърли оставка като председател на вътрешната комисия

Атанас Атанасов хвърли оставка като председател на вътрешната комисия
A A+ A++ A

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на вътрешната комисия в НС след заседание на временна комисия по законопроекта за изменение и допълнение на конституцията. Както сам той обясни пред медиите, решението му е заради несъгласие с текстовете, одобрени за трето гласуване.

Според Атанасов предложението парламентарната квота във ВСС да бъде разпределена в двете колегии от самия ВСС е нонсенс, защото парламентарната квота се избира от НС след предоставена възможност съветът да реши кой къде отива.

Втората причина е разпределението в двете колегии- съдийската и прокурорската. Тъй като на първо четене със 184 гласа беше предвидено друго разпределение, но на второ четене бе променено, това според депутата е недопустимо.

"Има и друг важен елемент, който остана незабелязан. За него аз поисках гласуване и прегласуване, но не беше чуто това, което предлагам, а то е, че беше гласуван текст, който е противоконституционен", каза Атанасов и поясни: "Става въпрос за управлението на съдебните имоти, който с приетия на второ четене законопроект се предвижда това правомощие да се възложи на ВСС. Именно това е в противоречие с чл. 106 на конституцията, където се предвижда, че държавните имоти се управляват от правителството и е недопустимо с изменение в същия нормативен акт, това да се възложи на друг орган".

Освен че е противоконституционен този текст, това е и нецелесъобразно, защото ВСС е висш кадрови орган на съдебната власт, а сега ние му възлагаме стопански функции - да организира и провежда търгове за ремонт на сгради и да разпределя средства. Поради тези три причини аз няма да подкрепя законопроекта", заключи Атанасов.


#Атанас Атанасов #ВСС #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"