Как се мери артериално налягане?

Как се мери артериално налягане?
A A+ A++ A

На всеки човек му се налага рано или късно да мери кръвно налягане. Дали ще ви се наложи да мерите на своята баба или на себе си, важно е да знаете какво правите, защо го правите и да сте сигурни, че полученият резултат е верен. Точният резултат ще ви даде точен отговор има или няма повишение на налягането.

Стандартният набор за измерване на артериално налягане включва маншет, помпа, скала за отчитане и стетоскоп. Измерването изисква координация и трудно ще се справите, ако имате намален слух или зрение или не можете да затворите клапана и да напомпате маншета с една ръка.

Когато сте готови за измерването, седнете на тихо място за около пет минути. За да започнете, най-напред поставете маншета на мишницата на разстояние около 2 см над сгъвката на лакътя. Затегнете маншета плътно около мишницата, като между него и ръката трябва да има възможност за плъзгане на 1-2 пръста.

След това поставете диска на стетоскопа с мембраната към кожата, като го захванете под долната част на маншета. Поставете накрайниците в ушите. Хванете в ръка отчитащото устройство или го сложете така, че да го виждате добре.

Напомпайте маншета бързо с другата ръка до около 30mmHg над обичайното ви систолно налягане. Отпуснете клапана така, че въздухът бавно да излиза и налягането да спада с около 2 мм в секунда. Стойността, при която започвате да чувате сърдечните удари, показва систоличното налягане. Стойността, при която отново не чувате сърдечните удари, отговаря на диастоличното налягане. Освободете ръката от маншета. Запишете стойностите и часа на измерването, тъй като може да са ви необходими за справка по-късно.

Изчакайте няколко минути преди отново да измерите артериалното налягане, ако не сте сигурни в получените стойности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"