20 жени влизат в управлението в Саудитска Арабия

20 жени влизат в управлението в Саудитска Арабия
A A+ A++ A

Двайсет жени бяха избрани в местните органи на властта в Саудитска Арабия, след като на изборите в събота жените за първи път получиха избирателни права в кралството, предаде Асошиейтед прес.

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже.

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва 1% от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване. Дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборния процес.

Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.

САЩ приветстваха изборите в Саудитска Арабия, на които за първи път можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели.

Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".

 

#жени #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници