Плевнелиев: София Тех парк да стане символ на успешен и печеливш бизнес

Плевнелиев: София Тех парк да стане символ на успешен и печеливш бизнес
A A+ A++ A

София Тех парк да се превърне в символ на успешен и печеливш бизнес, пожела президентът Росен Плевнелиев, откривайки форум в София Тех Парк.

Според Плевнелиев мнозина се съмнявали, че този проект ще се случи. Но София Тех парк има потенциала да се превърне в център на иновационните индустрии в региона.

Преди 4 години е изглеждало невъзможно да се отделят интересите на различните университети, министерства, община и общество. Плевнелиев поясни, че днес се открива първият етап от проекта за София Тех парк, което е стъпка в правилната посока.

"Пред нас има дълъг път на развитие. Бизнесът, науката и инвеститорите трябва да припознаят целите и идеите на парка и да заработят в него успешно. Те трябва да намерят доброто местонахождение и местоположение, както и услуги за реализиране на идеите си. София Тех парк трябва да се превърне в символ на успешен и печеливш бизнес”, убеден е Плевнелиев.

Той коментира, че доброто сътрудничество между бизнес, наука, инвеститори и предприемачи е в основата на успешното управление на парка. Трябва да върнем обратно таланта на България тук”, каза президентът.

„София Тех парк е стратегически проект за България, който ще се обърне към големите и малките компании. Очакваме малките компании да създадат най-много работни места, защото те са гръбнакът на българската икономика. София Тех парк трасира бъдещето на България. Имаме университетите, фирмите, имаме правителството и държавата, които са на линия”, заключи Плевнелиев.

В присъствието на словашкия президент той обясни, че тази година България и Словакия са навлезли в нов етап от икономическото си сътрудничество, като двете страни обменят опит в стартиращите компании, науката и иновациите.

Президентът на Словакия Андрей Киска посочи, че София Тех парк не е сграда, а символ на иновациите, на началото, технологиите. Той даде за пример САЩ, Индия, Китай, като заяви, че те имат много повече предприятия, отколкото в Словакия, България и ЕС. „Ако искаме да стигнем до най-бързо развиващите се пазари, трябва да погледнем много критично към себе си и да видим какво трябва да се промени. Съжалявам, че все още нямаме нещо такова открито в нашата държава, трябва да се замислим в тази посока”, каза Киска.

Тя поясни, че България и Словакия имат талантливи хора, но проблемът на двете страни е, че първият въпрос пред младите, след завършване е как да си намерят хубава работа.

„Младите в САЩ нямат първа мисъл в коя компания да се пласират, а каква фирма могат да открият. Това е проблемът на нашата стара Европа - че не сме настроени да поемаме достатъчно рискове. Политическите лидери трябва да се опитаме да променим начина на мислене на обществото”, добави Андрей Киска.

#софия тех парк #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници