Откриват "София Тех Парк" - първият научно-технологичен парк у нас

Откриват "София Тех Парк" - първият научно-технологичен парк у нас
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще открие първия научно-технологичен парк у нас - „София Тех Парк“. Поканени са да участват президентът на Словакия Андрей Киска, премиерът Бойко Борисов, министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер и европейският комисар по регионално развитие Корина Крецу.

Технологичният парк ще подпомага иновациите и високите технологии и ще подкрепя стартиращи компании.

Част от проекта се финансира с европейски пари – 50 милиона лева по ОП“Конкурентоспособност“, като за съфинансиране са заделени и пари от бюджета.

“София тех парк” започва работа с двудневна конференция за ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите. Комплексът е 100 % държавна собственост.

Предвидено е в него да заработят 11 лаборатории, които да извършват научно-изследователска дейност в различни области – от изкуствения интелект и нанотехнологиите до микробиологията, генното инженерство и фармацията.

Лабораториите се управляват от независимо сдружение, в което членуват представители на Софийския университет, Техническия университет в София, столичния Медицински университет и Българска академия на науката. Целта на изследователския комплекс е да развие иновациите у нас в тясно сътрудничество с бизнеса.

„София Тех Парк“ е първата иновационна екосистема в региона на Югоизточна Европа. Тя разкрива възможности както за България, така и за региона. „София Тех“ е платформа за развитие, трансфер на високи технологии, за подкрепа на младите и предприемчивите, за утвърждаване на стартъп културата в България и региона.

Иновационният форум в технологичния парк ще носи името на българския изобретател Джон Атанасов. Президентът Плевнелиев и премиерът Борисов ще кръстят форума символично.

Българският държавен глава и словашкият му колега Андрей Киска ще открият символично улица в „София Тех Парк“на името на словашкия изобретател Йозеф Мугаш. По-късно в централната зала на иновационния форум двамата президенти ще участват в конференция, посветена на ролята на технологичните паркове за развитието на предприемачеството и иновациите.

#„София Тех Парк“ #Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #Хорст Зеехофер #Корина Крецу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници