Плевнелиев обеща на БАН до 15 млн. лв

Плевнелиев обеща на БАН до 15 млн. лв
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев обеща да намери начин да предостави на Българската академия на науките необходимите 5 млн. лева догодина, заедно с допълнителни 10 млн. лева.

„Поех ангажимента да разговарям с министър-председателя и министъра на финансите и да потърсим най-спешно необходимите 5 млн. лв., които да бъдат заложени допълнително в бюджета на БАН за следващата година“, каза той във вторник, цитиран от БГНЕС.

„5 млн. сега веднага и още 9 до 10 млн. до средата на следващата година“, допълни Плевнелиев.

Той уточни, че тези 9–10 милиона ще дойдат по линия на „тригодишната финансова рамка, която е в Министерството на финансите“.

До няколко седмици ще стане ясно дали тези пари ще бъдат заложени.

Плевнелиев разговаря близо 2 часа с настоятелството на БАН. Той видя разчетите на Академията и коментира, че според него те са оптимизирани до последната стотинка.

Росен Плевнелиев се е убедил, че петте милиона лева са жизненоважни за БАН.

Новоизбраният президент и настоятелството на Академията са се договорили за изработването на 3-годишна програма за развитие на БАН.

„Търсим 3-годишна перспектива. Подкрепяме ги за 3-годишна перспектива, която те ще приготвят – реформи и съответно проекти, приоритети и, разбира се, и пари“, обясни Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #президент #БАН #Българска академия на науките #Министерство на финансите #министър-председател #Министър на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници