Сергей Лавров: Няма да има сближаване със САЩ, докато подкрепят санкциите срещу нас

Сергей Лавров: Няма да има сближаване със САЩ, докато подкрепят санкциите срещу нас
Сергей Лавров Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Русия иска да подобри връзките си със САЩ, но не може да го направи, докато администрацията на Барак Обама подкрепя икономическите санкции срещу Москва,'' заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианския вестник „Ла Република”.

Санкциите от страна на САЩ и ЕС бяха наложени на Русия заради кризата в Украйна.

„Докато вицепрезидентът Джо Байдън обикаля Европа и препоръчва продължаване на санкциите срещу нас, без да взима предвид поведението на Киев, ние няма да можем да постигнем никакво разбирателство”, заяви Лавров.

Той и президентът Владимир Путин ще се срещнат с американският държавен секретар Джон Кери следващата седмица, за да обсъдят обстановката в Украйна и Сирия. Преди това представители на САЩ, Русия и ООН ще се срещнат утре в Женева, за поредна дискусия по повод сирийската гражданска война и действията срещу групировката „Ислямска държава”.

Русия и САЩ продължават да водят отделни военни кампании в Сирия, като руснаците открито подкрепят президента Башар Асад и освен ислямистите, бомбардират и цели на други опозиционни групи.

Според Лавров комбинираните руски, американски и арабски сили в Сирия са достатъчни за победа над „Ислямска държава”, но коалицията е невъзможна без съгласие за бъдещето на Асад. 

„Ако партньорите в политическата коалиция продължават да питат за дата, на която Асад ще напусне, ние ще продължим да отговаряме, че това е противозаконно и недемократично”, допълни Лавров. Руският външен министър заяви, че не знае къде се намира лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади, но че има информация за инфилтрация на джихадисти в либийската армия.

Вчера се появиха данни, според които Багдади в момента се лекува в Либия. Според Лавров решението на Запада да отстрани либийския диктатор Муамар Кадафи е било грешка. Русия подкрепя плана на ООН за възстановяване на стабилността в Либия, „въпреки че е рискован”, заяви още Лавров. На 13 декември в Рим предстои среща на високо ниво за обстановката в Либия.


#Сергей Лавров #Владимир Путин #Джо Байдън #Барак Обама #САЩ #Русия #''Ислямска държава'' #Башар Асад #Абу Бакр ал-Багдади #Муамар Кадафи #ислямисти #групировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници