България се прощава с Наум Шопов

България се прощава с Наум Шопов
Наум Шопов почина на 18 април на 81-годишна възраст. Снимка: Народен театър „Иван Вазов”
A A+ A++ A

На 21 април, събота, България се прощава с един от най-големите си актьори – Наум Шопов.

Поклонението пред него започва в 12.00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“, предаде Дарик радио.

Шопов почина на 18 април на 81-годишна възраст. Почитателите на киното свързват актьора най-вече с ролята му на цар Борис III във филма „Цар и генерал“, но го помнят и от ленти като „Инспекторът и нощта“, „Крадецът на праскови“, „Топло“. В театъра е играл Хамлет, крал Лир, Крап, Сократ.

Първата си сериозна роля Наум Шопов получава през 1958 г. Тогава в Театъра на Българската армия Леон Даниел поставя „Чудак“ от Назъм Хикмет. В трупата му Шопов остава три десетилетия, а след това се мести в Народния театър.

В края на 2010 г. журналистът Георги Тошев направи документален филм за бележития актьор. Ето какво разказа той тогава за образите от киното и театъра, с които най-силно свързва Наум Шопов:

„Първо е киното. Спомням си филма на Въло Радев „Цар и генерал“. Няма такъв Борис! Защото в съзнанието от социалистическа България цар Борис е фашист, някакъв гадняр, отрицателен герой. Да, ама не. Въло Радев и Наум Шопов показват един интелигентен, странен, ексцентричен, но в същото време и мъдър цар. В театъра – може би представлението, в което най-много съм го гледал, е „Животът е сън“. Изключително. Ами в „Крал Лир“? Не можеш да си представиш друг крал Лир. Споменът ми през годините за Наум се е променял, обогатявал, бил е противоречив. И в същото време у Наум Шопов като артист аз откривам една изключителна последователност – да не бъдеш посредствен в работата си. Толкова малко артисти днес и толкова малко хора днес не сме посредствени в това, което правим. Ето това те бележи“.

#Георги Тошев #Леон Даниел #Театъра на Българската армия #Сократ #Хамлет #Цар Борис III #Наум Шопов #актьор #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници