Правосъдният министър подаде оставка (обновена)

Правосъдният министър подаде оставка (обновена)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Христо Иванов подаде оставка днес в парламента.

„Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието”, обяви от парламентарната трибуна Иванов, предаде БГНЕС.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов прие оставката му и обяви, че очаква нова номинация за поста от Реформаторския блок.

Това стана минути след като депутатите приеха предложението на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на ВСС.

Народните представители отхвърлиха предложението на Реформаторския блок колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента.

Така съотношението между членовете в прокурорската колегия във ВСС избрани от парламента и от гилдията бе изравнено. Това значи, че колегията ще се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член избран от следователите, и петима, избрани от Народното събрание.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6 - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

 

#Христо Иванов #Конституция #съдебна власт #депутати #гласуване #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"