Потъналият галеон ''Сан Хосе'' струва милиарди

Потъналият галеон ''Сан Хосе'' струва милиарди
A A+ A++ A

Повече от 300 години след потъването си край бреговете на Колумбия, превърнал се в легенда и мечта за търсачите на съкровища плавателен съд е открит, пише The Verge.

Три различни юридически субекта предявяват претенции върху съкровището в испанския галеон “Сан Хосе“ на стойност между 1 и 17 милиарда долара, цитира агенция ''Фокус''. Американската компания Sea Search, специализирана в изваждане на потънали кораби, и колумбийското и испанското правителства посочват, че имат права върху сребърните монети, бижутата и другите скъпоценности на борда. 

Като флагман на Испанската армада корабът „Сан Хосе“ пренася съкровище от южноамериканските колонии на Испания обратно към родината. Стоките служат за финансиране на битките срещу Великобритания във Войната за испанското наследство.

През 1708 година обаче британски адмирал потапя кораба край бреговете на Картахена, Колумбия, опитвайки се да открадне ценния товар. Плавателният съд експлодира и потъва, при което само 11 от общо 600-те души екипаж и пътници оцеляват. Адмиралът не успява да превземе кораба. 

Sea Search Armada ръководи издирването на „Сан Хосе“ през 80-те години, което, според компанията, е достатъчно основание за претенции върху собствеността на кораба. Фирмата посочва, че е открила местоположението му през 1981 година и е сключила договор с колумбийското правителство, гарантиращ, че Search Aramada ще получи 35 процента от съкровището.

Колумбийският парламент обаче гласува против споразумението и, от гледна точка на колумбийската държава, прекратява спора. Search Armada изтъква, че въпросът все още не е решен. Испания, от друга страна, обмисля, дали да се бори за съкровището, предвид факта, че е първоначалният собственик на кораба.

#Картахена #Колумбия #галеон #Сан Хосе #бижута #скъпоценности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници