Промените в Конституцията спряха на второ четене

Промените в Конституцията спряха на второ четене
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След първите гласувания на поправките в основния закон, които парламентът гледа днес на второ четене, бяха отхвърлени не само две предложения на депутати от РБ, а и основното предложение на Временната комисия, създадена с тази цел, предаде БГНЕС.

Основното предложение на Временната комисия гласи: „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.”

Този текст получи едва 160 гласа от изискваните минимални 180, което депутати от ГЕРБ и ДПС коментираха по различен начин. Проблемът остана и депутатите се разпуснаха за 30 мин. почивка. Тя бе поискана от името на ПГ на РБ.

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че когато един текст не събере необходимите 180 гласа, той трябва да бъде разгледан отново не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца. Различно тълкуване даде Четин Казак от ДПС, според когото или законопроектът ще има подкрепа и ще върви по бързата писта, или всеки текст, който не получи мнозинството от ¾, не може да продължи самостоятелно, с различна скорост от другите.

Реформаторите настояваха НС изрично да ''изисква'' доклад от главния прокурор за дейността на прокуратурата.

Филип Попов от БСП лява България контрира, че предложението обръща с главата надолу принципа за разделение на властите. Според него е недопустимо да се осъществява парламентарен контрол върху един независим орган. Нека направим парламентарен контрол и върху председателите на ВКС и ВАС, иронизира той и обяви предложението за абсурдно.

Според Радан Кънев е погрешно да се приравняват магистратите от прокуратурата с магистратите от съда, независимо от факта, че и едните, и другите са част от съдебната власт.


#Конституция #Радан Кънев #ВКС #ВАС #Цецка Цачева #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"