''Газпром'': ''Северен поток 2'' ще заработи в края на 2019г.

''Газпром'': ''Северен поток 2'' ще заработи в края на 2019г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Газопроводът „Северен поток 2“ ще започне работа през четвъртото тримесечие на 2019 г,'' заяви заместник-председателят на УС на „Газпром“ Валерий Голубьов по време на форума „Газът на Русия 2015“.

Новият газопровод ще бъде с капацитет 55 милиарда куб.м. газ. Целевите пазари на "Северен поток 2", според президента на "Газпром" Алексей Милер, са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб „Баумгартен”, който се намира в Австрия, откъдето може да се захранва и Южна Европа.

След свалянето от турските ВВС на бомбардировача Су-24 отношенията Москва-Анкара се влошиха. На 3 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия прекратява преговорите по "Турски поток".


В същото време този проект обедини срещу себе си както Полша и трите балтийски републики, известни със своите лоши отношения с Москва, така и България, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.

Причината е, че повечето от тях ще загубят транзита на руския природен газ, от който получават стотици милиони /като България например/ и дори милиарди евро /Словакия/. За България по-конкретно това ще означава и край на мечтите за възкресяването на "Южен поток" и изграждането на газов хъб, защото при сегашното потребление на газ в Европа те няма да са необходими.


#Газпром #Северен поток 2 #Европа #газ #Алексей Милер #доставки #Турски поток #България #Чехия #Гърция #Унгария #Румъния и Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »