АФП: ИДИЛ печели по 80 млн. долара на месец, но изпитва финансови затруднения

АФП: ИДИЛ печели по 80 млн. долара на месец, но изпитва финансови затруднения
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Групата „Ислямска държава“ печели по 80 милиона долара на месец от териториите, които контролира в Сирия и Ирак, но въпреки това изпитва финансови затруднения. Това се казва в проучване на консултантската компания IHS Conflict Monitor, цитирано от AFP.

Според компанията джихадистката група печели около половината от приходите си от данъци, а 43% от доходите си дължи на петрола и природния газ, чийто добив е намалял заради ударите на Русия и международната коалиция.

Според информацията, наскоро „Ислямска държава“ е изпитала финансови затруднения и е трябвало да намали заплатите на бойците си, както и да увеличи цената на услугите като електричеството. Сега групата търси алтернативни източници на финансиране и налага такси на тези жители, които искат да напуснат териториите й.

Според IHS Conflict Monitor „Ислямска държава“ има шест основни източника на финансиране: производство и търговия с петрол и газ, данъци върху търговската дейност на нейна територия, конфискуване на земи и собственост, трафик на наркотици и антики, престъпна дейност като обири на банки или отвличания срещу откуп.

По-рано днес стана известен и списъкът на държавите, чрез които терористичната групировка се снабдява с оръжие.

#ИДИЛ #ислямска държава #газ #петрол #Амнести интърнешънъл #Великобритания #оръжие #данъци #бойци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"