Китайски учени проектираха двигател, който преработва отпадъци в гориво

Китайски учени проектираха двигател, който преработва отпадъци в гориво
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Космическият боклук е сериозна заплаха за сателитите и космическите апарати, намиращи се в земната орбита, пише Motherboard. Именно затова учените предлагат различни решения за проблема - от снижаване на орбитата на отпадъците с електрическа мощност до подобни на рибарски мрежи съоръжения.

Изследователи от Китай проектират космически двигател, който да е в състояние да поглъща носещите се около Земята отломки и да ги превръща в гориво. С други думи - самозахранваща се изсмукваща боклуци космическа прахосмукачка.

“Космическият роботизиран чистач може да улавя набелязани отломки и да ги поставя в двигателя си,” се посочва в публикация в Arxiv, цитирана от агенция ''Фокус''.

Според изследователите ключов въпрос при всички съществуващи концепции за почистване на космически болкуци е как да се поддържа движението на устройствата. За да преодолеят тази пречка, учените предвиждат техният чистач да захваща големи отпадъци и да ги превръща в прах в специална мелница на борда си.

След това двигателят ще генерира достатъчно висока температура, за да превърне малките частици в плазма, която задвижва космическия апарат. Идеята е космическите боклуци да заместят газове като аргон и ксенон, посочват изследователите.

На пръв поглед идеята за самозадвижващ се, изсмукващ боклуци робот изглежда чудесна. Реализирането й обаче би било сложно. Учените предлагат роботът да се захранва с ядрена или слънчева енергия, но не е ясно дали тези два източника ще са достатъчни. Наред с това възниква въпросът за рисковете, които би носил захранван с ядрена енергия космически апарат в земната орбита.

#двигател #гориво #земя #орбита #робот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"