Прокуратурата иска отмяна на оправдателната присъда на Цветан Цветанов

Прокуратурата иска отмяна на оправдателната присъда на Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прокуратурата поиска оправдателната присъда по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за шестте „НЕ” да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд (САС), предаде БГНЕС.

Върховният касационен съд (ВКС) ще реши в едномесечен срок делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това е делото, по което той бе признат за виновен от първата съдебна инстанция - Софийски градският съд (СГС) и бе осъден на 4 години затвор. Прокуратурата изправи Цветанов на подсъдимата скамейка заради това, че като вътрешен министър е дал шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица.

Обвинението е за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване. Тази присъда бе потвърдена и от Софийския апелативен съд (САС).

Върховният касационен съд обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда. При повторното разглеждане там, САС оправда Цветанов. Прокуратурата протестира това и поиска върховните съдии да отменят оправдателната присъда на САС и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на САС.

„Прокуратурата в касационния протест е поискала само отмяна на оправдателната присъда на г-н Цветанов и връщане за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд. В протеста не е посочено, че прокуратурата иска г-н Цветан Цветанов да бъде осъден. Вероятно това е някакъв нелеп пропуск, но законът изрично задължава обжалващият – в случая това е прокурорът – да каже на ВКС какво иска да се случи след връщане на делото. Това означава, че всички аргументи, които изложи прокуратурата, съответно защитата, дори да доведат до връщане на делото за ново разглеждане пред състав на САС, не могат да доведат до осъждане на г-н Цветанов”, каза единият от адвокатите на Цветанов.

Той посочи, че за тях е по-важно ВКС да се произнесе с решение, в което да приеме, че Цветан Цветанов не е извършил престъпление и че е действал съобразно закона. На въпрос дали се разпознава в записите Ченалова- Янева, Цветанов отговори категорично: Не, не се разпознавам. Той отново заяви, че от момента, в който му били образувани делата, е прекратил всякаква комуникация както със съдия Янева, така също с членовете на нейното семейство.


#Цветан Цветанов #ВКС #присъда #СРС-та #СГС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »