ЕК против Франция и Германия да възстановят граничния си контрол

ЕК против Франция и Германия да възстановят граничния си контрол
Гърция е страната, която провокира исканите от Париж и Берлин промени. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Европейската комисия се противопостави на исканията на Франция и Германия да могат да възстановяват едностранно граничния контрол за 30 дни.

Преди ден вътрешните министри на двете страни изпратиха съвместно писмо до датското председателство на ЕС, с което настояват да им се предостави суверенно право да вземат решения за „временно преустановяване" на свободното движение в случай, че някоя страна от Шенгенското пространство не е в състояние да контролира масовия поток на имигранти, а също и в случай на опасност за сигурността и обществения ред, припомня „Медиапул".

Еврокомисията остава на позициите си, че подобни едностранни мерки могат да се налагат само за 5 дни при екстремни ситуации, а за по-дълъг срок решенията трябва да се вземат на европейско ниво, заяви в петък говорителят на ЕК за вътрешните работи Микеле Черконе.

„Ние искаме Шенгенска зона, в която е гарантирано, че хората могат да се придвижват свободно – без никакви проверки, без да се налага да показват документи, и без да бъдат спирани по границите. Това е смисълът на Шенгенското споразумение, и това е, което искаме да защитим. Това може да стане с повече, а не с по-малко Европа", заяви говорителят.

Черкони припомни, че ЕК е внесла конкретни предложения за укрепване на Шенгенското споразумение и засилване на доверието между страните в него.

Министрите на вътрешните работи на Франция и Германия твърдят, че техните страни са в правото си да възстановяват граничния контрол, ако някоя от страните-членки на ЕС не успява да контролира нелегалната имиграция.

Сегашните правила позволяват на страните от Шенген да възстановяват за кратко граничния контрол, при събития като футболни мачове и международни срещи на високо ниво, за да бъдат предотвратени футболно хулиганство или масови безредици.

Гърция е страната, която провокира исканите от Париж и Берлин промени.

Френският президент Никола Саркози, който се бори ожесточено за спечелване на втори мандат, обеща да изкара Франция от Шенгенската зона, ако правилата на споразумението не бъдат променени, така че решенията да бъдат вземани на национално ниво, а не от „технократи и съдилища".

Саркози нееднократно повтори, че гръцко-турската граница е „едро решето" и гръцките власти не са в състояние да я контролират, поради което Гърция трябва да бъда изключена от Шенген.

Гръцко-турската граница е дълга 130 км и е добре охранявана с изключение на 20-километровата зона на река Марица, отбелязва EurActiv.

Европейската комисия не вижда сериозен проблем и посочва, че броят на имигрантите, пресичащи гръцко-турската граница е намалял от 2000 на 500 седмично.

Не е ясно дали последното френско-германско предложение има само предизборен характер с цел да засили позициите на Саркози преди вота.

Легално няма възможност някоя страна член на Шенген да бъде изключена. Ако се стигне до възстановяване на граничния контрол с Гърция обаче, това ще засегне България и Румъния, които безуспешно се опитват да влязат в Шенгенското пространство.

#Европейската комисия #Турция #Гърция #Румъния #България #Шенген #Германия #Франция #ЕС #ЕК #Париж #Берлин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"