Гръцко село се разбунтува срещу прииждащите мигранти

Гръцко село се разбунтува срещу прииждащите мигранти
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Жителите на гръцкото село Идомени до границата с Македония ще блокират автобусите с мигранти, съобщи агенция АНА.

„Ако до вторник мигрантите не си отидат от селото, ние ще действаме“ спрямо онези, които нямат право да пресекат гръцко-македонската граница, заяви местната ръководителка Ксантула Супли.

"Няма да пуснем нито един автобус в Идомени. Положението не може да продължава. Търпението ни свърши", заявя тя. Според Супли селските жители, които са 100-на и главно възрастни хора, често се сблъскват с нахалното поведение на някои мигранти, които не са от трите националности, на които им разрешено да преминат границата – сирийци, иракчани и афганистанци.

"Отначало нямаше проблеми. Но сега трябва да се заключваме. Те (мигрантите) влизат по дворовете, крадят кокошки, горят покъщнината от дворовете, за да се топлят", разказва жителката Емануела Михалиду.

Отначало жителите помагаха на мигрантите с храна и дрехи, на нашите сили се изчерпаха. Положението започна да се променя в средата на август 2015 година, когато бежанският поток се увеличи. По едно време в един ден в селото със 100-ни жители имаше 9 500 мигранти“, разказва още тя. Според Михалиду в селото трябва да идват само онези, на които им е разрешено да пресекат границата със съседната държава. „Властите трябва да се оправят с това положение“, подчерта тя.




#Гърция #село #мигранти #афганистанци #иракчани #сирийци #възрастни хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »