80 хиляди опасни асансьора са в движение в България

80 хиляди опасни асансьора са в движение в България
A A+ A++ A

80 хиляди асансьора в България, които са опасни и трябва да бъдат обезопасени, каза пред БНР Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация. Той обясни, че браншът попълва регистър като част от програма за обезопасяване на тези асансьори.

Документът ще бъде предоставен на държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България. 

"В програмата са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", даде пример Маринков.

В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация едва за 2 хиляди асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година.

Очаква се до средата на 2016-та в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени ще бъдат спирани.

Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите. 

"Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", смятат в асансьорната асоциация.

"Ако има инцидент с този асансьор извършителят ще е неизвестен", коментира Миленков. Той е категоричен, че е необходим постоянен и безкомпромисен контрол над асансьорите.

 

#асансьор #Валентин Маринков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »