"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Сан Бернардино

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Сан Бернардино
A A+ A++ A

"Ислямска държава" обяви по своето радио, че поема отговорността за атаката в сряда над дома за хора с увреждания в Сан Бернардино, Калифорния, при което двамата нападатели - семейни мъж и жена - застреляха 14 души и раниха 21, съобщи Ройтерс.

Нападателите бяха застреляни при операцията за неутрализирането им.

В седмичното си обръщение днес президентът на САЩ Барак Обама призова американците да бъдат единни и обеща, че разследващите служби ще установят какво е мотивирало двойката стрелци.

"Ние сме силни. И ние ще устоим. И няма да бъдем тероризирани", подчерта Обама.

ФБР разследва нападението като терористичен акт.

Президентът на САЩ допусна, че семейството нападатели е било под влияние на терористични мрежи.

Вече бе съобщено за такива връзки на жената - Ташфин Малик. Според в. "Лос Анжелис Таймс" тя и мъжът й Саид Фарук са имали контакти с членове на терористичните групировки "Джебхат ан-Нусра" и "Аш-Шабаб".

Президентът Обама каза: "Напълно е възможно тези двама нападатели да са били радикализирани и да са участвали в терористични мрежи за извършване на атентати. И ако се окаже така, ще се открои още повече заплахата, върху която се фокусираме от години - насилнически и екстремистки идеологии да привличат за целите си обикновени хора".

Президентът отново обърна внимание върху необходимостта Конгресът на САЩ да наложи по-строг контрол над притежаването на оръжие.

#"Ислямска държава" #Сан Бернардино #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници