Брайвик изучавал „Ал Кайда" за своите атаки

Брайвик изучавал „Ал Кайда" за своите атаки
Андерш Брайвик настоя, че нападенията са били извършени като самозащита срещу политиката на интеграция и мултикултурализъм, водена от норвежките власти. Снимка: bTV
A A+ A++ A

На петия ден от процеса срещу него, норвежкият убиец Андерш Беринг Брайвик заяви, че в продължение на години е изучавал атентатите, извършвани от международната терористична мрежа „Ал Кайда".

Той също така бил прочел над 600 различни упътвания за направата на взривни устройства, преди да извърши нападението с експлозиви срещу правителството на Норвегия миналата година, предаде бТВ, позовавайки се на световните агенции.

Екстремистът разказа, че е изучавал атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 г., както и този в Оклахома Сити през 1995 г.

„Изучавал съм всяко едно от действията им, успехите и провалите им", заяви пред съда Брайвик.

Той настоя още веднъж, че не е душевно болен и е напълно отговорен наказателно за постъпките си. На въпрос на адвокат на една от жертвите защо не изпитва никакви емоции към пострадалите при нападенията му Брайвик отговори:

„Аз не съм психопат и съм наказателно отговорен за постъпките си. Когато човек вижда нещо толкова крайно, може да си помисли, че става въпрос за лудост, но трябва да се прави разлика между политическия екстремизъм и лудостта в клиничния смисъл на думата."

Андерш Брайвик разказа пред съда как се е опитвал още от 2006 г. да потисне емоциите си и напълно да обезличи жертвите си в своите представи.

В началото на процеса срещу него норвежкият екстремист се призна за виновен в убийството на 77 души през юли миналата година при две отделни нападения.

Андерш Брайвик настоя, че нападенията са били извършени като самозащита срещу политиката на интеграция и мултикултурализъм, водена от норвежките власти.

#Андерш Брайвик #Ал Кайда #Норвегия #атентат #Световния търговски център #Ню Йорк #Оклахома Сити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »