Внезапно вдигане на възрастта за пенсия?

Внезапно вдигане на възрастта за пенсия?
Снимка: Cross.bg
A A+ A++ A

Да се повиши с една година възрастта за пенсиониране от 1 януари 2012 г., е намерението на финансовото министерство, заяви заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Не е обсъждана стъпка за увеличение на възрастта за пенсиониране през 2013 г., обяви Горанов в парламента във вторник. Предвижда се това да се случи еднократно през 2012 година, предаде „Стандарт нюз“. 

По информация на bTV, макар че все още решението за промяна да не е взето официално, това предстои да се случи през тази седмица.

В парламента вече има мнозинство „за“ предложението, коментират още от медията.

Плановете на Министерството на финансите за вдигане на пенсионната възраст с една година от догодина стана ясно още миналата седмица.

Източници от ведомството обаче твърдяха, че най-приемливият вариант бил това да стане на два етапа през шест месеца.

В момента жените се пенсионират на 60 г. а мъжете – на 63 г., и едва от 2021 г. възрастта за пенсиониране трябва постепенно да се увеличи, докато жените стигнат 63 г., а мъжете –  65 г.

От догодина е заложено увеличаване само на осигурителния стаж с 4 месеца на година.

Ефектът, който ще се постигне с вдигането на пенсионната възраст с 1 г., е да се увеличи минималната пенсия от сегашните 136 лв. на 145 лв., сочат предварителните разчети на финансовото министерство.

Очаква се повишението да бъде усетено от около 700 000 пенсионери, които в момента са с минимален доход.

След среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник финансовият министър Симеон Дянков потвърди тезата си, че сега е добрият момент за ускорена реформа в пенсионната система.

#Владислав Горанов #заместник-министър на финансите #пенсия #осигурителен стаж #Министерство на финансите #Парламент #Националния съвет за тристранно сътрудничество #Симеон Дянков #Министър на финансите #пенсионна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »