Добрев: Енергийната инфраструктура е приоритет за България

Добрев: Енергийната инфраструктура е приоритет за България
Добрев подчерта важността на отрасъла енергетика, който изисква значителни инвестиции и дългосрочно планиране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България разглежда действията, изведени в Енергийната пътна карта на ЕС, като стъпка напред в усилията на държавите членки и Съюза в прехода към постигането на сигурна, конкурентоспособна, устойчива и нисковъглеродна енергетика, заяви министър Делян Добрев.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев участва в неформално заседание на Съвета на енергийните министри от ЕС в Дания, съобщиха от МИЕТ.

Сред дискутираните теми бяха енергийната ефективност и насоките за развитие на енергийната политика в ЕС до 2050 г.

Добрев подчерта важността на отрасъла енергетика, който изисква значителни инвестиции и дългосрочно планиране.

„При отчитане на националната специфика разбирането ни е за приоритетност в дългосрочна перспектива на действия, насочени към енергийна ефективност в цялата енергийна верига. България подчертава като свой приоритет и развитието на енергийната инфраструктура“, заяви министърът.

„Тези насоки, допълнени с мерки за постигане на добре функциониращ вътрешен енергиен пазар, подкрепящ рамка за научни изследвания и нисковъглеродни технологии, мерки за безопасност и сигурност, са важни елементи на бъдещото енергийно развитие на страната“, посочи Добрев.

В рамките на Съвета министър Добрев се срещна с комисаря по енергетика в Европейската комисия Гюнтер Йотингер. Основна тема на разговора между двамата бе развитието на Южния газов коридор и ролята на България в него.

Обсъдени бяха още възможностите и перспективите за развитие на енергийната инфраструктура и интегриране на енергийните пазари на ЕС, като бе акцентирано върху тези в Югоизточна Европа.

Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия отчита ролята на България с нейните позиции в електроенергийния сектор и предстоящото изграждане на газови интерконектори с четири съседни страни.

Министър Добрев запозна еврокомисаря с напредъка по проектите за междусистемна газова свързаност на България, както и с резултатите от посещението на българския министър-председател в Турция и Грузия.

#България #ЕС #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #МИЕТ #Дания #Европейската комисия #Гюнтер Йотингер #Турция #Грузия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"