Безработица и инфлация – най-големите страхове на българина

Безработица и инфлация – най-големите страхове на българина
Потребителите се опасяват, че цените на електроенергията, услугите и транспорта също ще се покачат и ще допринесат за нарастване на инфлацията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През първото тримесечие на 2012 г. в България не се наблюдава подобрение в очакванията на хората за техните приходи, като същевременно цените са на рекордно високи нива, а петролът е основният фактор за увеличаване на инфлацията.

Потребителите се опасяват, че цените на електроенергията, услугите и транспорта също ще се покачат и ще допринесат за нарастване на инфлацията, показва проучване на потребителския климат в Европа, проведено от Института за маркетингови изследвания GfK през първото тримесечие на 2012 г. и цитирано от „Дневник“.

Изследването е направено в Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Чешката Република. Тези 12 държави обхващат около 80% от общото население в 27-те страни – членки на ЕС.

Вторият проблем, който посочват българските потребители, е безработицата, която в момента е около 11%. Експертите очакват тя да нарасне до 19% до края на годината.

Тази песимистична прогноза е отразена в показателя на икономическите очаквания, който се понижава постоянно от края на миналата година и в момента е със стойност – 28.9 пункта.

В съответствие с прогнозираните икономически данни, на икономическото развитие в страните от ЕС продължава да се гледа много негативно. Въпреки това, в сравнение с последното тримесечие на 2011 г., някои страни показват малко по-добри стойности, посочват от GfK.

Със стойност от 7.2 точки Германия е единствената страна с положителна стойност на този показател. Както в Полша (с –6.2 пункта), така и във Франция (–10.4 пункта), потребителите са гледали на бъдещето по-позитивно през март, отколкото през предходния месец. И в двете страни показателят на увереност се е увеличил с малко под 20 пункта в сравнение с предходния месец.

Чехите (–62.7 пункта) продължават да правят най-песимистичната оценка на перспективите за икономически растеж.

В Гърция (–50.8) и Португалия (–40.6 пункта) стойностите на икономическите очаквания продължават да са отрицателни. Въпреки това, ако се вгледаме в развитието през последните няколко месеца, хората там се надяват, че кризата скоро ще бъде преодоляна, посочват авторите на пручването.

Оценката на потребителите в страните от ЕС за бъдещия им разполагаем доход е променлива. В страните с по-положителни икономически прогнози хората също са по-положително настроени в тяхната оценка на собственото им икономическо положение.

Германците са най-оптимистичните европейци (с 34.3 пункта). На второ и трето място, значително изоставащи, са Полша (–14 пункта) и Австрия (–21.2).

Потребителите в засегнатите от кризата страни – Гърция (–60.2 пункта), Италия (–48.4 пункта) и Португалия (–46.4 пункта) – очаквано дават най-отрицателна оценка на очакванията си за приходите.

Строгите мерки за икономии в задлъжнелите страни спъват инвестициите и не позволяват на гражданите да правят големи покупки, посочват от GfK.

От там отбелязват, че въпреки успокоението на пазарите след мерките, взети за Гърция, кризата не е преодоляна.

Освен това наред с Гърция, Испания, Португалия и Италия, напоследък и Великобритания, която не е член на еврозоната, започна да привлича вниманието с проблемите си. Две рейтингови агенции вече заплашиха, че ще понижат оценката си за страната.

#България #инфлация #безработица #GfK #Австрия #Великобритания #Германия #Гърция #Испания #Италия #Полша #Португалия #Румъния #Франция #Чешката република #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"