БСП се обяви против заличаването на полските пътища

БСП се обяви против заличаването на полските пътища
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от БСП гласуваха против предлаганите от управляващите промени, с които на практика се заличават полските пътища. Зам.- председателят на НС Янаки Стоилов определи ситуацията с предлаганите от управляващите промени като парадоксална.

„На първо четене се обсъжда законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи, а на второ четене – народни представители и мнозинството в комисията ни предлагат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които точно нарушават опазването на земеделската земя”, каза още Стоилов.

Депутатът от левицата Светла Бъчварова заяви, че със Закона за опазване на земеделските земи се променят 4 закона, които не са обсъждани в комисията така, както е необходимо.

„Това е порочна практика, която трябва да се преустанови”, категорична бе тя. По думите й Законът за собствеността се променя вече 3 пъти, като е бил направен реверанс към земеделските производители полските пътища да могат да се предоставят под наем, да има правно основание за тяхното ползване и съответно да се ползват субсидии за тях.

„Това, което се предлага сега, е полските пътища да се заличат въобще, защото те влизат в масива за ползване, което означава, че ще ги ползваме и в някакъв момент може да бъдат тотално размити, да изчезнат”, обясни Бъчварова. Тя припомни обявената преди няколко дни информация от Министерство на земеделието, според която има 25 млн. парчета земя и 3,5 млн. собственици.

„Ако тези собственици решат да ползват земята си в някакъв момент, те няма да имат път, защото този път ще бъде изтрит от картата и затова тази промяна ще създаде много проблеми в бъдеще от общините да могат да получават и пазят тези полски пътища”, каза още Светла Бъчварова.

#Светла Бъчварова #БСП #общините #земеделски земи #Янаки Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"