Найденов: Само зоополиция може да се справи с кучетата

Найденов: Само зоополиция може да се справи с кучетата
Според земеделския министър наложителни са промени в Закона за защита на животните и в специалната наредба. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че нито служителите на Агенцията по храните, нито общините имат достатъчно правомощия, за да се справят с проблема с бездомните кучета, и затова се създава зоополиция.

Това той каза по повод законодателните и нормативните промени в Закона за защита на животните, във връзка с проблема с бездомните кучета, предаде агенция „Фокус“.

Въпреки че още на 24 януари Найденов обяви, че ще предложи създаването на зоополиция, в петък той беше категоричен, че идеята се е зародила „минути“ преди срещата му с премиера Бойко Борисов, представители на неправителствените организации, ресорния заместник-кмет на столицата Мария Бояджийска и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Според земеделския министър наложителни са промени в Закона за защита на животните и в специалната наредба.

„В много държави има зоополиция, която има специфични функции. Ако искаме да се справим с проблема, този орган трябва да се създаде. Обмисляме и законова промяна за завишаване на глобите за онези стопани, които си изхвърлят кучетата на улицата“, допълни Найденов.

Той каза още, че промените в Закона за защита на животните ще бъдат отложени с една седмица, за да бъдат прецизирани.

По отношение на предвидените т.нар. места за временно настаняване, природозащитници се опасяват, че някои от кметовете могат да злоупотребят и да наблъскат животните в палеативни заграждения, което да доведе до непредвидени проблеми при такова съжителство.

„Това ще отпадне засега от наредбата, докато се прецизира“, каза министърът по повод тези притеснения.

Междувременно премиерът Бойко Борисов прие и подписа декларацията на организации за защита на животните на срещата им в Министерски съвет, посочи Явор Гечев от „Четири лапи“.

„Останахме изключително удовлетворени от срещата, защото постигнахме консенсус по няколко основни въпроса. Първо, да се създаде зоополиция, която да следи за това да няма изоставени животни по улиците и да има по-строг контрол. Второ, от Наредбата за приютите ще се премахнат или променят онези части, които вкарват животните в железни заграждения, подобни на концлагери. Трето, засега Законът за защита на животните няма да се променя до провеждането на обществена дискусия и дебат, който точно да анализира кои са текстовете, които не работят и трябва да бъдат променени“, уточни Гечев.

„Ние постигнахме консенсус и имаме пълната подкрепа на премиера Бойко Борисов за това, че ще продължава да се работи за по-хуманен начин, но агресивни животни няма да бъдат допускани до улиците“, обясни той.

#Мирослав Найденов #земеделски министър #зоополиция #премиер #Бойко Борисов #Явор Гечев #Четири лапи #кучета #Мария Бояджийска #заместник-кмет #Йорданка Фандъкова #кмет #Столична община #София #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"