САЩ изключват отделяне на косовските сърби

САЩ изключват отделяне на косовските сърби
Част от Северно Косово заедно с няколко миниатюрни анклава на юг остават населени с етнически сърби. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Границите на Косово няма да бъдат променяни по етнически признак, изрази позицията на САЩ заместник държавният секретар Филип Гордън.

„Искам да бъде съвсем ясен: Няма да има нова промяна на границите в региона по етнически признак. Подялбата и замяната на територии са абсолютно неприемливи“, подчерта Филип Гордън по време на дебатите в подкомитета за Европа и Евразия в комисията по външна политика на Конгреса, цитиран от световните агенции и БГНЕС.

Според него всеки призоваващ за подялба на Косово поставя под въпрос възможността различни етнически групи да живеят заедно и „нарушава помирението в региона, което е в пълно противоречие с десетгодишните усилия на международната общност да измъкне региона от бруталните конфликти на 90-те години на миналия век“.

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимост през 2008 и досега е призната от 87 от 193 страни – членки на ООН. Северно Косово обаче има компактно етнически сръбско население, което не признава властта в Прищина и се бори за присъединяването си към Сърбия.

Тези дни 21 000 сърби от Косово поискаха да получат руско гражданство. Според тях само Русия може да защити техните интереси и да гарантира тяхната сигурност в Косово.

„Трябва да се гарантират правата на всички общности в Косово, включително и на косовските сърби. Трябва да се запази културното и религиозното наследство“, подчерта американският заместник държавен секретар при изказването си късно във вторник.

„В пълно нарушение на европейските стандарти и Резолюция 1244 на СС на ООН Сърбия от 1999 година финансира структури в Косово“, подчерта Гордън.

Според него забраната на внос на стоки от Косово или тяхното преминаване през територията на Сърбия от страна на Белград също нарушава тези стандарти и правила.

Гордън подкрепи започването на преговорите между Белград и Прищина, но според него в тях не се засягат съществени въпроси, а Сърбия отказва да изпълни договореното.

„И двете страни трябва да проявят добра воля, гъвкавост и желание за компромис, за да се постигне напредък в полза на гражданите и на двете държави“, каза още той.

#Филип Гордън #САЩ #Русия #ЕС #Прищина #Белград #Президент на Сърбия #Сърбия #Косово #Борис Тадич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници