Цветлин Йовчев: Клевети и лъжи създадоха “Червей”

Цветлин Йовчев: Клевети и лъжи създадоха “Червей”
A A+ A++ A

Делото “Червей” е изкуствено създаден проблем, започнал с клевети и лъжи - около това се обединиха  в изказванията си пред съда и по-късно пред медиите бившите шефове на МВР и ДАНС Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев.

Бившият главен секретар на вътрешното ведомство Светлозар Лазаров, пришит по думите му към случая без никакво основание, назова конкретни сценаристи зад атаката: Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДСБ, които се стремели да овладеят "определени постове в определени системи”.

Делото “Червей” започна с гигантска измама, извършена от Атанас Петров Атанасов и Веселин Вучков и цялата помия, която сега газим, е заради тях, заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев на разпита по делото “Червей” срещу бившата шефка на съда Владимира Янева и ексдиректора на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов.

Показания дадоха още бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, ексшефът на ДАНС Владимир Писанчев и заместничката му Ваня Стефанова.

Според Йовчев целта на Атанасов била да станат промени в ръководството на МВР. “Той гледа на властта като Алековия герой Бай Ганьо на Солунската митница, а Вучков се поддаде на натиска от три страни и се чудеше къде да застане”, каза Йовчев. Според него сътвореното от тях било балон в резултат на лични и групови интереси, а не партийни.

Операция “Червей” започнала по сигнал, че служители на дирекция КИС (Комуникационно-информационни системи) са дали на банки достъп до системата на МВР да проверяват дали техни клиенти не са криминално проявени. В друг сигнал шефът на ДАТО Цветан Китов съобщил на Йовчев, че негов подчинен имал информация, че хора от МВР влизат нерегламентирано в системата.

Йовчев препратил сигналите на шефа на отдел “Вътрешна сигурност” Тодор Костадинов, който бил на негово пряко подчинение. Костадинов му казал, че има намерение да използва СРС. Проверката била възложена на ДАНС, защото в ДАТО нямали техническа възможност. Освен това имало сигнали и че бивши служители на МВР, преминали в ДАТО, също влизат в данните.

ДАНС е използвала спецразузнавателни средства и за срок по-дълъг от предвидените в закона 6 месеца, стана ясно от думите на ексдиректора на агенцията Владимир Писанчев на разпита му по делото “Червей”.

Попитан от съдия Иван Коев защо се е налагало това, той обясни, че рискува да издаде класифицирана информация. Заради това разпитът на Писанчев продължи при закрити врата в присъствието само на прокурорите, адвокатите и подсъдимия Тодор Костадинов.

 

#Цветлин Йовчев #Владимир Писанчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"