На територията на Шотландия някога е имало гигантски динозаври

На територията на Шотландия някога е имало гигантски динозаври
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На територията на Шотландия някога е имало гигантски динозаври, които бродели из плитчините.

Стотици отпечатъци бяха открити случайно от известния палеонтолог Стивън Брюсат. Доказателствата са на дъното на лагуната край остров Скай, съобщава списание Scottish Journal of Geology.

Те са били оставени преди около 170 милиона години (Средна Юра) и са се запазили във варовика и пясъчника, откривани само при отлив. Това са първите следи на зауроподи (големи растителноядни динозаври, към които се отнасят и диплодокът и брахиозавърът) на територията на Шотландия.

Огромните животни всъщност са живели южно от това място, а следите са попаднали край остров Скай заради преместването на тектоничните плочи.

„Множество зауроподи са се разхождали насам натам из лагуната. Това е бил техният дом, на това място са живели в благоденствие. Хаотичната смесица от следи напомня танцова площадка, дискотека за динозаври”, отбелязва Брюсат.

Отпечатък от големия нокът на крайния пръст от предната лапа (аналог на палеца при човека) сочи към още неизвестен на науката вид, от който тръгва „родословното дърво” на зауроподите. Дължината на отпечатъка говори за размерите на динозавъра – до 15 м дължина и тегло до 10 тона. Динозаврите са оставили следите си и там, където дори при отлив е достатъчно дълбоко.

Учените се питат какво ли са правили по тези места зауроподите? Може би са търсили водорасли за храна, спасявали са се от хищници или са се охлаждали по време на праисторическите жеги.

 

#Шотландия #следи #динозаври

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"