Учени ще опитат да проникнат в земната мантия

Учени ще опитат да проникнат в земната мантия
Снимка: НАСА
A A+ A++ A

Тази седмица учени потеглят на експедиция към Индийския океан, за да се опитат пръв път да проникнат под земната кора, пише BBC News. Изследователите искат да вземат проби от мантията на планетата, която се намира дълбоко под повърхността.

''Екипът се надява да провери предположенията за материалите, от които е направена самата кора. Вероятно ще отнеме няколко години да се достигне дълбочина между 5 и 5.5 километра,'' посочва проф. Крис МакЛеод, един от ръководителите на експедицията, предаде агенция ''Фокус''. Това е в допълнение към 700 метра вода между сондажния кораб и морското дъно.

“Смятам, че ще проведем общо три експедиции,” казва геологът от Университета в Кардиф. “Проектът е одобрен и разполагаме с финансиране за първите два месеца на проучвания. Ще трябва обаче да се върнем обратно и може да не успеем да изпълним задачата до 20-те години на настоящия век.”

Досега са правени няколко опита да се достигне до земната мантия, но никой от тях не се е увенчал с успех.

Новото начинание има по-големи шансове, тъй като геоложките процеси и ерозията вече са изтънили кората на избраното за сондажа място в Индийския океан.

Проектът обещава да осигури достъп на учените до непроменен перидотит - скала, която съставлява голяма част от вътрешността на планетата. Дори само тези цел си заслужава усилията, но пробивайки все по-дълбоко и по-дълбоко изследователите искат да тестват и съвременните модели на структурата и състава на земната кора.

Проф. МакЛеод от своя страна би искал да изследва т.нар. граница на Мохоровичич, където сеизмичните вълни, генерирани от земетресения рязко увеличават скоростта си. Това е зоната, която разграничава земната кора от мантията. 

#учени #Индийски океан #скорост #зона #повърхност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"