Предстои среща на външните министри на Русия и Турция

Предстои среща на външните министри на Русия и Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският външен министър Сергей Лавров ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу тази седмица, съобщи АФП. В момента Лавров е на посещение в Кипър.

Той заяви, че „няма да откаже” подобен диалог, по време на срещата на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която ще се проведе в Белград на 3 и 4 декември. Това ще са първите разговори между официални представители на двете страни, след като миналия вторник турските ВВС свалиха руски бомбардировач над границата със Сирия .

Инцидентът предизвика продължаващ скандал между двете големи страни. Владимир Путин отказа неколкократно среща с турския си колега Реджеп Ердоган, като вместо това отправи няколко обвинения към Турция за взаимодействие с „Ислямска държава”. Русия активира и план за икономически санкции срещу южната ни съседка.

Турските власти поддържат тезата, че са свалили първоначално неидентифицирания руски бомбардировач, който е изпълнявал мисия в Северна Сирия, тъй като той е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Подобен сценарий се отрича упорито от Кремъл.

На форума на ОССЕ в Белград ще присъства и американският държавен секретар Джон Кери, който днес заяви, че Русия може да е „изключително конструктивен играч” в борбата с „Ислямска държава” в Сирия.

„Приветстваме ангажимента на Русия в Сирия. Стига да са фокусирани върху „Ислямска държава” и да са откровени в желанието си да изпълняват договорките от Женева, те могат да са изключително конструктивен и важен играч в постигането на решение,” заяви Кери след срещата му с външните министри на страните в НАТО.

#Кипър #Турция #Русия #външни министри #Сергей Лавров #Мевлют Чавушоглу #Джон Кери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници