В парламента продължават с бюджетните сметки

В парламента продължават с бюджетните сметки
A A+ A++ A

Депутатите продължават гласуването на държавния бюджет на второ четене. Първите текстове в законопроекта бяха приети късно снощи на извънредно заседание на парламента.

Дефицит от 1 милиард и 800 милиона лева е заложен в бюджета за догодина. Той предвижда и поемане на нов дълг от 5 милиарда и 300 милиона лева.

Тъй като дебатите започнаха скоро, все още не се е стигнало до ключовите текстове за дълговата политика. 

Догодина се предвижда страната ни да може да поеме 5 милиарда и 300 милиона лева нов дълг, като 3 милиарда и 900 милиона лева от него ще може да бъде от външните пазари по глобалната дългова програма, приета през февруари тази година.

Замразени са повечето социални плащания, но от първи юли догодина пенсиите да бъдат увеличени с 2,5 на сто.

Окончателно бяха приети бюджетите на Народното събрание, Сметната палата, правителството, президента, съдебната власт, МВР и МО.

В текстовете, които предстои да бъдат обсъдени днес, се залагат редица буфери, включително и за банковата система.

След като решиха парите за отглеждане на дете за втората година от майчинството да останат 340 лева, депутатите не приеха и предложението да се намали времето, върху което се изчислява обезщетението. Така парите за първата година от отглеждането на малко дете ще бъдат 90% от месечния доход на майката за последните 24 месеца.

За пенсии догодина ще бъдат похарчени над 8 милиарда и 700 милиона лева. 

Държавното обществено осигуряване ще разполага с малко над 10 милиарда лева, най-голямото перо от които са пенсиите. По-малко от половината от тези пари ще постъпят като приходи от осигурителни вноски, което според опозицията е силно подценено.

От БСП също поискаха размразяване на социалните плащания, като едно от исканията беше втората година от майчинството да се обвърже отново с минималната работна заплата и да стане 420 лева месечно, а не 340 лева, както е в момента.

"Не е справедливо да замразявате майчинство и безработица. Вие догодина ще вземете повече пари от тези хора, а ще им дадете по-малко. Поне това, което им взимате допълнително, им върнете през плащания. Срещу тези осем милиона за майки и два милиона за безработица, стоят два милиарда за капиталови разходи", даде пример Корнелия Нинова.

Мариана Тодорова от АБВ определи тези аргументи като популистки.

"Сега минималната работна заплата е 380 лева, а ако извадим от нея личните данъци и осигуровките, нетното изражение на минималната работна заплата ще е 297 лева, което е по-малко от 340. Същата е постановката, ако извадим личните осигуровки и данъците от 420 лева, каквато ще е минималната работна заплата догодина и пак ще е по-малко от 340. Когато ще се повиши повече минималната работна заплата, тогава може би ще има смисъл", посочи Тодорова.

От догодина минималната работна заплата трябва да стане 420 лева. Това число ще бъде утвърдено с текстовете на държавния бюджет.

Изненадващо минималният осигурителен праг за земеделските производители остана 300 лева - това стана, след като част от депутатите от ГЕРБ подкрепиха искането на ДПС за запазване на минималните осигуровки на земеделците и тютюнопроизводителите и се отказаха от първоначалния вариант за увеличението им с 30 лева.

Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 161 лева от 1 юли. 

 

#бюджет #пенсии #минималната работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"