Младенов: Пенсиите ще скочат заедно с инфлацията

Младенов: Пенсиите ще скочат заедно с инфлацията
„Това, което иска Дянков, което искам и аз, е при повече приходи в бюджета да намерим формулата как да дадем повече пари на хората“, каза Младенов. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че през следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с размера на инфлацията, а при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване ще се обсъждат промени в т.нар. швейцарско правило за актуализация на пенсиите.

Коментарът му бе във връзка с изявленията на финансовия министър Симеон Дянков, че догодина ще се прилага ново швейцарско правило, според което пенсиите ще се вдигат с 50 процента от ръста на инфлацията и 50 процента от ръста на производителността, предаде Дарик радио.

„Това, което иска Дянков, което искам и аз, е при повече приходи в бюджета да намерим формулата как да дадем повече пари на хората“, каза Младенов.

Той допълни, че за първото тримесечие на тази година приходите в НОИ са с 9 млн. лв. повече от планираното, а разходите – с 26 млн. лв. по-малко от заложеното.

По думите на Младенов, ако същото темпо се запази и през следващите месеци, ще има достатъчно приходи в НОИ и ще се седне със синдикатите и работодателите, за да се мисли по формули.

Увеличение на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор с 10 процента от началото на следващата година, както и вдигане на минималната работна заплата на 330 лева поискаха от КНСБ.

Аргументите за точно определения ръст е натрупаната през последните 3 години инфлация на стойност 9.7%, която би трябвало да се компенсира с увеличение на доходите. От конфедерацията предлагат и въвеждане на нови данъци, които да осигурят допълнителни приходи в бюджета.

#Тотю Младенов #социален министър #пенсии #Симеон Дянков #финансов министър #КНСБ #НОИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"