Кабинетът „Борисов“ оправдава липсата на пари с екология

Кабинетът „Борисов“ оправдава липсата на пари с екология
Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство, аргументира решението премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов“ е отменил решението за изграждане на ограда на границата с Турция, което да предпази региона от болестта шап, не само от финансови, а и от екологични съображения.

„С отменянето на решението ще помислим и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила“, заявил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание на 18 април, разкрива стенограмата от заседанието.

Като основен мотив за отмяната на решението правителството изтъкна стойността на проекта – 28 млн. лв. за 181 км ограда по протежението на турската граница.

„Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство“, аргументира се обаче премиерът Бойко Борисов.

„Причините за това предложение са две. Първата причина е от финансово естество. Оказва се, че трябва да се отчуждават доста имоти, което е извън близо 30-те милиона за самото съоръжение, ще го оскъпи може би с още 15-20 милиона“, обяснява министърът на финансите Симеон Дянков.

Той допълва, че втората причина „е по-важна“.

„Оказва се, че създаването на такова съоръжение ще противоречи на редица екологични норми. Ако се направи дълга ограда, ще имаме проблем с кафявите костенурки и с четири вида зайци и други“, посочва финансовият министър Симеон Дянков.

„Ние го правим заради природата на България, екологията и всичко останало“, обобщава министър-председателят Бойко Борисов.

„Ние похарчихме милиони, за да направим тунелчета за вълци, за мечки и сега е важно само какви пътни знаци трябва да се приемат за преминаването на вълци, мечки, костенурки, прилепи. Приемаме с абсолютно единодушие точка 13“, завършва дискусията Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател на България #Симеон Дянков #финансов министър #Министерски съвет #шап #Турция #ограда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"