Бойко Ноев: В НАТО не са доволни от самодейностите на Турция в Сирия

Бойко Ноев: В НАТО не са доволни от самодейностите на Турция в Сирия
Бойко Ноев
A A+ A++ A

Не е вярно, че НАТО стои зад Турция. Декларацията, която беше изчетена от генералния секретар преди няколко дни е стандартна декларация, която заявява, че съюзът седи зад своя член, но НАТО никак не е доволна от това, което Турция прави на своя глава в Сирия. Това заяви в предаването “Неделя 150“ на БНР бившият посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

Той обяви, че на тазседмичната среща на посланиците от НАТО са били отправени сериозни критики към Турция въпреки огласената обща декларация, че Алиансът застава зад своята членка. САЩ и Франция остро искат от Туриця да затворят своите граници за тези безобразия, които се случват, каза още експертът.

Бойко Ноев смята, че Турция надценява възможностите си в ситуацията около Сирия и това, което виждаме от турска страна, са регионални и геополитически амбиции, които не са подплатени от възможности.

"Турция отиде далеч отвъд своите възможности, опитвайки се да се състезава с велика ядрена сила като Русия и получи съответния шамар", заяви Ноев. По думите му, нивото на полемика между Русия и Турция в един момент ще спадне, но в момента все още това, което виждаме, е сблъсъкът на интересите на два авторитарни режима.

"Нещата стават много лични. Ердоган обиди Путин, и Путин лично му го връща. Когато двама лидери с перспектива още много време да седят на върха на своите държави, се сблъскат  по този начин много трудно нещата се връщат към нормалност и поради това аз очаквам този конфликт да продължи още доста време и доверието между двамата лидери да не бъде възстановено на ниво, което имаха преди", коментира Бойко Ноев. Според него в обозримото бъдеще Турция няма никакъв шанс да стане член на ЕС и това, което се случва в Сирия играе лоша роля.

Ноев заяви, че без победа в наземна операция „Ислямска държава“ няма да бъде надвита и изгонена. Все повече се говори за това, че трябва да се работи със сирийската армия, с кюрдските отряди, които са най-сериозната сила и които нямат никакъв проблем да победят всякакви ислямски  и други разбойници, подчерта бившият ни подланик в НАТО.

Относно намесването на България в конфликта, Ноев обяви категорично, че не трябва да се допуска дори теоретично възможността да се участва в наземни операции, тъй като държавата не е подготвена.

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »